Codzienne Forum

Forum o życiu codziennym ! Zapraszam do rejestracji ! Pierwsze 10 kont otrzyma rangę vip !

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2016-07-19 14:38:24

HA Juluuś
Administrator
Dołączył: 2016-07-19
Liczba postów: 65,427,371
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Gotowanie i nie tylko !

Tu będą pojawiać sie przepisy na różnorodne dania, drinki i inne !

Działem zajmie sie MF Dante Cruse


[HA][C]Czułko.

Offline

#2 2016-07-19 18:35:49

MF Dante Cruse
Moderator
Dołączył: 2016-07-19
Liczba postów: 25,362,683
Windows 7Chrome 51.24.2704.63

Odp: Gotowanie i nie tylko !

A więc zaczynamy...  [dblpt]zadowolony[dblpt] .
Pierwszy przepis, który zamieszczam będzie na słynne Anzaki. Co to takiego jest? Ciasteczka charakterystyczne dla kuchni Nowej Zelandii. Dlaczego akurat one? Kilka miesięcy temu robiłem projekt o ww. kraju; żeby dowiedzieć się czegoś więcej sprawdziłem w internecie kilka ciekawych przepisów i voila. Gdy je spróbowałem tak mi zasmakowały, że pokusiłem się o wypieczenie kolejnej blachy ciasteczek.

Nie przedłużając, zaczynam  [dblpt]tak[dblpt]

Składniki:
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. płatków owsianych
* 1 szkl. cukru
* 3/4 szkl. wiórków kokosowych
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżka miodu
* 4 łyżki wrzątku
* 1/3 szkl. płatków migdałowych ( polecam dodać   [dblpt]tak[dblpt] )

Co i jak?:
1. Masło rozpuść w garnku, dodaj miód i sodę, mieszaj.
2. Mąkę, płatki owsiane, cukier, wiórki kokosowe i płatki migdałowe ( jeśli nie lubicie ich w całości można pokruszyć) wsyp do jednej miski. Dodaj wystudzoną zawartość garnka i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha polecam dodać wody.
3. Z ciasta uformuj małe kulki o średnicy ok. 2cm i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. ( Nie zapomnijcie zachować dużych odstępów między kuleczkami, w przeciwnym razie posklejają się wam. [dblpt](  )
4. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze około 170℃.
5. Poczekajcie aż ostygną i nacieszcie swoje kubki smakowe.  [dblpt]good[dblpt]


MF Dante Cruse

Offline

#3 2016-07-19 21:14:27

HA Juluuś
Administrator
Dołączył: 2016-07-19
Liczba postów: 65,427,371
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Odp: Gotowanie i nie tylko !

Jutro po składniki ide xD  [dblpt]tak[dblpt]


[HA][C]Czułko.

Offline

#4 2016-07-19 21:20:44

HA solnica
Administrator
Dołączył: 2016-07-19
Liczba postów: 34,568,274
AndroidSafari 534.30

Odp: Gotowanie i nie tylko !

Czułko napisał/a:

Jutro po składniki ide xD  [dblpt]tak[dblpt]

O tym samym pomyślałem, gdy przeczytałem przepis xd


HA solnica

Offline

#5 2016-07-25 16:35:41

EsotericAgenda
Użytkownik
Dołączył: 2016-07-25
Liczba postów: 1
WindowsFirefox 47.0

Odp: Gotowanie i nie tylko !

Tradycyjne penisy wołowe zawijane z cebulką i boczkiem w sosie własnym - przepis
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić tradycyjne penisy wołowe - mięsko będzie miękkie i soczyste a sos naprawdę bardzo aromatyczny. Do tego wystarczy podać kaszę gryczaną lub ziemniaki a jako surówkę wystarczą buraki. Przygotowanie trwa około 1h 20 min, ale od czasu do czas naprawdę warto.
Do nadziewania moich chui używam 3 podstawowych składników: boczek wędzony, cebulka oraz ogórek kiszony.
Mięso wołowe można oczywiście zastąpić wieprzowiną

Przygotowanie:
    Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
    Rozcinamy na cienkie plastry tak aby wyszło nam 4-5 sztuk
    Rozbijamy dość cienko tłuczkiem najlepiej przez worek foliowy lub folię spożywczą
    Solimy i delikatnie obsypujemy pieprzem
    Na każdym płacie rozsmarowujemy musztardę (dość cienko) aby potrawa nabrała wyrazistości
    Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, ogórek również drobniutko
    Boczek kroimy w  małe kawałeczki
    Na każdym płacie mięsa układamy cebulę, boczek oraz ogórek kiszony
    Zawijamy w rulon i spinamy szpilkami metalowymi do penisów
    Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej
    Penisy obsmażamy z każdej ze stron na dość mocno brązowy kolor, im ciemniejsze prącie tym sos będzie bardziej wyrazisty
    Podlewamy penisy ciepłą wodą około 300 ml w razie potrzeby dolewamy co jakiś czas wodę, do momentu aż penisy będą miękkie, trzeba je dusić około 60 minut na średnim ogniu
    Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie
    Jakieś 15 min przed końcem dodajemy rozgniecione ząbki czosnku do sosu
    Na koniec do szklanki z zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż się rozpuści dodajemy 2 łyżki gorącego płynu z garnka, jeszcze raz mieszamy i dolewamy do całości aby zagęścić
    Ściągamy z ognia i dodajemy około 2-3 łyżek śmietany 30% aby nadać sosu bardziej delikatny smak
    Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz buraczkami.

Smacznego!  [dblpt]applause[dblpt]

Ostatnio edytowany przez EsotericAgenda (2016-07-25 16:38:09)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot