Forum o życiu codziennym ! Zapraszam do rejestracji ! Pierwsze 10 kont otrzyma rangę vip !
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Tu będą pojawiać sie przepisy na różnorodne dania, drinki i inne !
Działem zajmie sie MF Dante Cruse
[HA][C]Czułko.
Offline
A więc zaczynamy... .
Pierwszy przepis, który zamieszczam będzie na słynne Anzaki. Co to takiego jest? Ciasteczka charakterystyczne dla kuchni Nowej Zelandii. Dlaczego akurat one? Kilka miesięcy temu robiłem projekt o ww. kraju; żeby dowiedzieć się czegoś więcej sprawdziłem w internecie kilka ciekawych przepisów i voila. Gdy je spróbowałem tak mi zasmakowały, że pokusiłem się o wypieczenie kolejnej blachy ciasteczek.
Nie przedłużając, zaczynam
Składniki:
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. płatków owsianych
* 1 szkl. cukru
* 3/4 szkl. wiórków kokosowych
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżka miodu
* 4 łyżki wrzątku
* 1/3 szkl. płatków migdałowych ( polecam dodać )
Co i jak?:
1. Masło rozpuść w garnku, dodaj miód i sodę, mieszaj.
2. Mąkę, płatki owsiane, cukier, wiórki kokosowe i płatki migdałowe ( jeśli nie lubicie ich w całości można pokruszyć) wsyp do jednej miski. Dodaj wystudzoną zawartość garnka i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha polecam dodać wody.
3. Z ciasta uformuj małe kulki o średnicy ok. 2cm i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. ( Nie zapomnijcie zachować dużych odstępów między kuleczkami, w przeciwnym razie posklejają się wam. )
4. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze około 170℃.
5. Poczekajcie aż ostygną i nacieszcie swoje kubki smakowe.
MF Dante Cruse
Offline
Jutro po składniki ide xD
[HA][C]Czułko.
Offline
Jutro po składniki ide xD
![]()
O tym samym pomyślałem, gdy przeczytałem przepis xd
HA solnica
Offline
Tradycyjne penisy wołowe zawijane z cebulką i boczkiem w sosie własnym - przepis
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić tradycyjne penisy wołowe - mięsko będzie miękkie i soczyste a sos naprawdę bardzo aromatyczny. Do tego wystarczy podać kaszę gryczaną lub ziemniaki a jako surówkę wystarczą buraki. Przygotowanie trwa około 1h 20 min, ale od czasu do czas naprawdę warto.
Do nadziewania moich chui używam 3 podstawowych składników: boczek wędzony, cebulka oraz ogórek kiszony.
Mięso wołowe można oczywiście zastąpić wieprzowiną
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Rozcinamy na cienkie plastry tak aby wyszło nam 4-5 sztuk
Rozbijamy dość cienko tłuczkiem najlepiej przez worek foliowy lub folię spożywczą
Solimy i delikatnie obsypujemy pieprzem
Na każdym płacie rozsmarowujemy musztardę (dość cienko) aby potrawa nabrała wyrazistości
Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, ogórek również drobniutko
Boczek kroimy w małe kawałeczki
Na każdym płacie mięsa układamy cebulę, boczek oraz ogórek kiszony
Zawijamy w rulon i spinamy szpilkami metalowymi do penisów
Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej
Penisy obsmażamy z każdej ze stron na dość mocno brązowy kolor, im ciemniejsze prącie tym sos będzie bardziej wyrazisty
Podlewamy penisy ciepłą wodą około 300 ml w razie potrzeby dolewamy co jakiś czas wodę, do momentu aż penisy będą miękkie, trzeba je dusić około 60 minut na średnim ogniu
Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie
Jakieś 15 min przed końcem dodajemy rozgniecione ząbki czosnku do sosu
Na koniec do szklanki z zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy aż się rozpuści dodajemy 2 łyżki gorącego płynu z garnka, jeszcze raz mieszamy i dolewamy do całości aby zagęścić
Ściągamy z ognia i dodajemy około 2-3 łyżek śmietany 30% aby nadać sosu bardziej delikatny smak
Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz buraczkami.
Smacznego!
Ostatnio edytowany przez EsotericAgenda (2016-07-25 16:38:09)
Offline
Strony: 1